π™ˆπ™€π™šπ™™π™šπ™§ – 𝙕𝙀𝙀𝙣 π™§π™šπ™‘π™–π™©π™žπ™š

door Marielle Bremer-Jansen  - september 11, 2022

Hoe jij je als man ontwikkelt en de relatie die je met vrouwen hebt wordt voor een groot deel beΓ―nvloed door de relatie met je moeder in je jeugd. Was ze dominant, overbezorgd of juist heel volgzaam? Of was ze niet in staat om te zorgen? Dit alles heeft invloed op jouw kijk op vrouwen, wat je van ze verwacht en hoe jij je opstelt in een relatie met hen.

De verbinding die een moeder zoekt bij haar zoon en hoe zij dit doet is bepalend voor hoe hij zich ontwikkelt als man. Verbindt de moeder zich vanuit angst, eenzaamheid, onzekerheid of haar eigen pijn dan ontneemt dat de zoon ruimte om vrij op te groeien.

𝙃𝙀π™ͺπ™™π™žπ™£π™œπ™šπ™£ π™’π™šπ™© π™šπ™šπ™£ π™œπ™§π™€π™©π™š π™žπ™£π™«π™‘π™€π™šπ™™ 𝙀π™₯ π™Ÿπ™€π™ͺ 𝙖𝙑𝙨 𝙒𝙖𝙣

Moeders zijn er in vele soorten en elke houding heeft een oorzaak, maar ook gevolgen.

  • π›πžπ¬πœπ‘πžπ«π¦πžπ§π 𝐞𝐧 π¨π―πžπ«π›πžπ³π¨π«π π

Een overbezorgde moeder maakt je angstig en onzeker. Je bekijkt de wereld als het ware door haar ogen. Op jezelf vertrouwen en je eigen grenzen ontdekken krijgen weinig ruimte.

  • 𝐝𝐨𝐦𝐒𝐧𝐚𝐧𝐭 𝐞𝐧 π›πžπ©πšπ₯𝐞𝐧𝐝

Een dominante moeder maakt dat je je volgzamer en meer onderdanig ontwikkelt. Je leert niet je eigen ik ontwikkelen en op jezelf vertrouwen, mΓ©t het risico dat je het gevoel krijgt dat jouw mening niet telt.

  • π›πžπ³π’π­π­πžπ«π’π  𝐞𝐧 𝐯𝐞𝐞π₯𝐞𝐒𝐬𝐞𝐧𝐝

Een eenzame moeder kan zich volledig op jou als zoon storten. Ze prijst je de hemel in en vraagt veel aandacht, maar dat voetstuk maakt faalangstig en die vraag naar aandacht zorgt voor een schuldgevoel als je haar β€˜tekort’ doet. Je ontwikkelt je plichtsgetrouw en voelt je verantwoordelijk.

  • 𝐚𝐟𝐰𝐞𝐳𝐒𝐠, 𝐧𝐒𝐞𝐭 𝐒𝐧 𝐬𝐭𝐚𝐚𝐭 𝐨𝐦 𝐭𝐞 𝐳𝐨𝐫𝐠𝐞𝐧

Een ernstig zieke moeder kan maken dat je al jong volwassen wordt. Je wil haar niet tot last zijn. Een moeder die vooral bezig is met zichzelf of emotioneel er niet is zorgt voor een gevoel van leegte. Soms zelfs van afwijzing waardoor een gevoel van minderwaardigheid kan ontstaan.    

  • 𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫𝐝𝐚𝐧𝐒𝐠 𝐞𝐧 𝐯𝐨π₯𝐠𝐳𝐚𝐚𝐦

Een onderdanige moeder maakt dat je voor haar wil zorgen. Jij voelt je de verantwoordelijke. Dat geeft weinig ruimte om onbezorgd kind te zijn.

In de moeder – zoon relatie speelt de houding van de vader ook een belangrijke rol. Als zoon ben je geneigd om de houding van je vader ten opzichte van je moeder over te nemen, Γ³f juist het tegenovergestelde.

In hoofdlijnen kan je twee kanten op. Je kiest de meegaande rol, past je aan en doet enorm je best Γ³f juist het tegenovergestelde. Je sluit je af en neemt afstand, emotioneel of letterlijk.

Elke keuze die je (on)bewust hebt gemaakt en het patroon dat je hebt ontwikkeld neem je mee in jouw relaties met vrouwen.

π™…π™š π™ π™žπ™šπ™¨π™© 𝙫𝙧𝙀π™ͺπ™¬π™šπ™£ π™™π™žπ™š π™—π™žπ™Ÿ π™Ÿπ™š π™₯π™žπ™Ÿπ™£ π™šπ™£ π™œπ™šπ™’π™žπ™¨ 𝙖𝙖𝙣𝙨𝙑π™ͺπ™žπ™©π™šπ™£, 𝙒𝙖𝙖𝙧 π™£π™žπ™šπ™© π™₯π™šπ™§π™¨π™š π™π™šπ™© π™—π™šπ™¨π™©π™š π™—π™žπ™Ÿ π™Ÿπ™€π™ͺ π™₯π™–π™¨π™¨π™šπ™£

Inzicht in de invloed van de relatie met jouw moeder en het helen van je boosheid, pijn en verdriet, zorgt dat je met meer compassie naar jullie relatie kan kijken. Je haalt de ruis weg, maar behoudt wΓ©l de wijsheid die je hebt opgedaan in jullie relatie als moeder en zoon. Je onderhuidse emoties zitten echter niet meer in de weg en neem je in je relaties met vrouwen niet mee.

π™ˆπ™€π™šπ™™π™šπ™§π™‘π™žπ™šπ™›π™™π™š, 𝙨𝙀𝙒𝙨 π™žπ™¨ π™π™šπ™© π™šπ™§ π™£π™žπ™šπ™©

Het is mijn missie om zoveel mogelijk moeders te helpen een betere relatie met hun kind op te bouwen, juist door goed voor zichzelf te zorgen. Als moeder heb je een grote (de grootste?) impact op het leven van je kind en daarin neem je ook de relatie met je eigen moeder mee. Ik kijk graag met je mee en begeleid je om het kind in jou te helpen en van daaruit de relatie met je kind te verbeteren.

Misschien ben je hierin ook geΓ―nteresseerd