π™Žπ™©π™šπ™šπ™  π™Ÿπ™š π™£π™šπ™ͺ𝙨 π™£π™žπ™šπ™© π™žπ™£ π™–π™£π™™π™šπ™§π™’π™–π™£π™¨ π™«π™šπ™§π™–π™£π™©π™¬π™€π™€π™§π™™π™šπ™‘π™žπ™Ÿπ™ π™π™šπ™žπ™™

door Marielle Bremer-Jansen  - november 20, 2022

Zelf vond ik het een van de grootste uitdagingen en soms stoei ik er nog mee. Vaak riep ik; β€œJa maar, dan wordt hij/zij ongelukkig!” of β€œJa maar, dan gaat het niet goed!” In de praktijk zie ik het ook veel. Jezelf nΓ­et verantwoordelijk voelen en nΓ­et zorgen voor de ander is moeilijk. Of het nou in de relatie is met je ouders, je partner, je kind, vriend(in) of je collega.

Het breekt je hart om iemand in het β€˜donker’ te zien en niet goed voor zichzelf zorgen, geen keuzes te maken of zichzelf in gevaar brengen. Je ziet de ander worstelen terwijl jij zo helder weet wat er nodig is (denk je in ieder geval).

Je hebt een groot hart, brede schouders, sterke armen en benen met een groot inzicht. Het is voor jou zΓ³ natuurlijk om voor de ander te zorgen, de lasten op je te nemen en de weg wat makkelijker te maken. Je doet het bijna ongemerkt.

π™ƒπ™šπ™© π™žπ™¨ π™–π™‘π™‘π™šπ™šπ™£ π™£π™žπ™šπ™© π™™π™š π™—π™šπ™™π™€π™šπ™‘π™žπ™£π™œ, π™£π™šπ™© 𝙖𝙑𝙨 𝙙𝙖𝙩 π™Ÿπ™š π™šπ™šπ™£ π™«π™‘π™žπ™£π™™π™šπ™§ π™£π™žπ™šπ™© π™π™šπ™‘π™₯𝙩 π™ͺπ™žπ™© π™―π™žπ™Ÿπ™£ π™˜π™€π™˜π™€π™£ 𝙀𝙛 π™šπ™šπ™£ 𝙠π™ͺπ™žπ™ π™šπ™£ π™ͺπ™žπ™© π™―π™žπ™Ÿπ™£ π™šπ™ž.

Iedereen komt ter wereld met zijn eigen levensmissie en de lessen die daarbij horen. Daar zijn ervaringen voor nodig en het is ieder zijn eigen verantwoordelijkheid hoe daar mee om te gaan.

Note; Als ouder ben je natuurlijk wel verantwoordelijk voor je kind, kijk goed naar wat hij/zij kan en mag leren.

Wanneer je hier moeite mee hebt zit er vaak een overtuiging, angst of behoefte van jezelf onder als;

β€’ Overtuiging dat de ander het niet (goed) doet?

β€’ Angst om de ander te verliezen en alleen te staan?

β€’ Behoefte om gezien en geliefd te worden?

Het maakt dat je geneigd bent om stukjes verantwoordelijkheid van de ander over te nemen en zo jezelf gerust te stellen.

Deze geruststelling voelt prettig, maar heeft als keerzijde dat je de ander (en jezelf) de kans ontneemt om te groeien en iets te leren. Je ontneemt iemand de kans om vertrouwen en kracht op te bouwen, levenservaring op te doen en zichzelf te ontdekken.

π™ƒπ™€π™š π™™π™€π™€π™§π™—π™§π™šπ™šπ™  π™Ÿπ™š π™™π™žπ™© π™₯𝙖𝙩𝙧𝙀𝙀𝙣 π™šπ™£ π™ π™§π™žπ™Ÿπ™œ π™Ÿπ™š π™π™šπ™‘π™™π™šπ™§ π™¬π™šπ™‘π™ π™š π™«π™šπ™§π™–π™£π™©π™¬π™€π™€π™§π™™π™šπ™‘π™žπ™Ÿπ™ π™π™šπ™žπ™™ π™—π™žπ™Ÿ π™Ÿπ™€π™ͺ 𝙝𝙀𝙀𝙧𝙩.

Verleg je focus naar jezelf. In plaats van te wijzen en medelijdend, boos of geΓ―rriteerd te zijn, kijk je naar je eigen gevoel dat daaronder zit. Wat wordt er getriggerd en stel jezelf de vraag waarom, net zo lang tot je bij de kern bent. Zo krijg je inzicht in de motor die maakt dat jij je (te) verantwoordelijk voelt en kan je daarmee aan de slag.

π™Šπ™₯ π™™π™šπ™―π™š π™’π™–π™£π™žπ™šπ™§ π™£π™šπ™šπ™’ π™Ÿπ™žπ™Ÿ π™«π™šπ™§π™–π™£π™©π™¬π™€π™€π™§π™™π™šπ™‘π™žπ™Ÿπ™ π™π™šπ™žπ™™ 𝙫𝙀𝙀𝙧 π™Ÿπ™šπ™―π™šπ™‘π™›!

Er ontstaat ruimte voor helderheid en rust. Hoe de ander daar op reageert is aan de ander, maar je kan maar zo worden verrast en blijken je angstscenario’s niet waar te zijn.

π˜Ώπ™š 𝙀𝙀𝙧𝙯𝙖𝙖𝙠 𝙫𝙖𝙣 𝙗π™ͺ𝙧𝙣-𝙀π™ͺ𝙩 π™šπ™£ π™™π™šπ™₯π™§π™šπ™¨π™¨π™žπ™šοΏΌ

Het is mijn missie om zoveel mogelijk moeders te helpen een betere relatie met hun kind op te bouwen, juist door goed voor zichzelf te zorgen. Als moeder heb je een grote (de grootste?) impact op het leven van je kind en daarin neem je ook de relatie met je eigen moeder mee. Ik kijk graag met je mee en begeleid je om het kind in jou te helpen en van daaruit de relatie met je kind te verbeteren.

Misschien ben je hierin ook geΓ―nteresseerd