𝘿𝙚 𝙤𝙤𝙧𝙯𝙖𝙖𝙠 𝙫𝙖𝙣 𝙗𝙪𝙧𝙣-𝙤𝙪𝙩 𝙚𝙣 𝙙𝙚𝙥𝙧𝙚𝙨𝙨𝙞𝙚

door Marielle Bremer-Jansen  - november 26, 2022

Als je er in zit is het heftig en je bent er ook niet zomaar uit, maar het is wél mogelijk.

Veel klachten die hieronder vallen lijken op elkaar, al gaat iedereen er wel verschillend mee om. Voor de helderheid onderscheid ik drie manieren;

• 𝘼𝙪𝙩𝙤𝙢𝙖𝙩𝙞𝙨𝙘𝙝𝙚 𝙥𝙞𝙡𝙤𝙤𝙩: Je denkt niet meer na over hoe je je voelt en wat je wil. Je doet wat je moet doen zonder daarover na te denken.

• 𝙑𝙚𝙧𝙡𝙖𝙢𝙙: Je verliest alle hoop en kracht en ziet geen uitweg. Het enige wat nog lukt is hangen en ‘zijn’ in je eigen omgeving.

• 𝘼𝙖𝙣𝙥𝙖𝙠𝙠𝙚𝙣𝙙: Je zet stappen in beter eten, meer bewegen en ontspannen. Je doet enorm je best, maar ervaart geen grote verandering.

Elke manier heeft zijn eigen uitdaging. De een is niet beter dan de ander, maar heeft een andere levensles. De overeenkomst is dat ze alle drie je niet brengen bij de oorzaak van je probleem. Het haalt wat druk van de ketel, maar de basis van de burn-out of depressie los je er niet mee op.

De grootste oorzaak van een burn-out of depressie zit in het feit dat je je eigen gevoel lang hebt genegeerd. Je sprak en handelde vooral naar wat je dacht dat hoorde en verwacht werd, maar niet naar wat je van binnen voelde.

Zo’n patroon ontstaat vaak al in je jeugd. Het is bepalend voor je ontwikkeling hoe je ouders toen in het leven stonden. Ben je door hun gedrag en houding gaan pleasen, zorgen of presteren? Dan heb je de ruimte gemist om ‘gewoon’ jezelf te zijn en te leren hoe je met al je gevoelens om kan gaan.

Daarmee is je gevoel alleen niet weg. Het vind een plekje in je systeem, net als een herinnering. Elk emotie als boosheid, frustratie, verdriet, pijn, gemis, teleurstelling sla je op, maar dat heeft een grens.

𝙅𝙚 𝙨𝙮𝙨𝙩𝙚𝙚𝙢 𝙧𝙖𝙖𝙠𝙩 𝙫𝙤𝙡, 𝙟𝙚 𝙬𝙤𝙧𝙙𝙩 𝙯𝙞𝙚𝙠 𝙚𝙣 𝙚𝙧 𝙞𝙨 𝙜𝙚𝙚𝙣 𝙧𝙪𝙞𝙢𝙩𝙚 𝙢𝙚𝙚𝙧 𝙫𝙤𝙤𝙧 𝙡𝙚𝙫𝙚𝙣𝙨𝙫𝙧𝙚𝙪𝙜𝙙𝙚.

Zie het als een huis dat jarenlang is vol gestopt met allerlei spullen, maar niet schoongemaakt of opgeruimd. Er komt een moment dat je er niet meer kan lopen, naar buiten kan kijken en het zonlicht niet naar binnen kan. Je ziet het huis niet meer, alleen nog de chaos.

Om de basis van het huis met zijn fundament weer te kunnen zien, begin je stap voor stap met opruimen.

Hetzelfde doe je met je eigen systeem. Stap voor stap ga je aan de slag met alles wat je er in hebt gestopt. Ontdek je hoe en waarom een patroon is ontstaan, geef je elke emotie de ruimte zodat het daarna van je af kan glijden. Je leert op deze manier om goed voor jezelf te zorgen zodat je systeem niet meer overvol raakt. Patronen kunnen verdwijnen en er ontstaat ruimte voor vreugde en geluk.

Het is mijn missie om zoveel mogelijk moeders te helpen een betere relatie met hun kind op te bouwen, juist door goed voor zichzelf te zorgen. Als moeder heb je een grote (de grootste?) impact op het leven van je kind en daarin neem je ook de relatie met je eigen moeder mee. Ik kijk graag met je mee en begeleid je om het kind in jou te helpen en van daaruit de relatie met je kind te verbeteren.

Misschien ben je hierin ook geïnteresseerd