Categories:

Pleasen, zorgen, je mond houden, leuk doen of gezellig. We hebben er veel voor over om niet alleen te zijn.

Het stamt al uit de oertijd waar je kans op overleving een stuk groter was in een groep en in de afgelopen eeuwen is vaak benadrukt dat je afhankelijk bent van je medemens. Als zij je veroordelen, buitensluiten of afstoten ben je overgeleverd aan de goden. Achteraf gezien soms een betere optieπŸ˜‰

Het zit dus diep in ons systeem geworteld en we gaan verschillend met deze angst om, voor de helderheid schets ik drie groepen;

1. π˜Όπ™›π™π™–π™£π™ π™šπ™‘π™žπ™Ÿπ™  π™―π™žπ™Ÿπ™£ 𝙫𝙖𝙣 π™™π™š π™–π™£π™™π™šπ™§; Je bent overtuigd dat je het niet zelf kan en zoekt gezelschap bij β€˜sterke’ mensen die je ook alle waardering geeft.

2. π™…π™šπ™―π™šπ™‘π™› (π™¬π™šπ™œ)π™œπ™šπ™«π™šπ™£; Je zorgt altijd voor de ander, praktisch of emotioneel of je bent altijd die grappige en gezellige. Ook wanneer je dat van binnen niet zo voelt.

3. π™‘π™šπ™§π™‘π™–π™£π™œπ™šπ™£ 𝙫𝙖𝙣 π™™π™š π™–π™£π™™π™šπ™§; Je verwacht van de ander hulp, liefde, medewerking en als dat niet lukt wordt je boos. In extremere gevallen zorg je ervoor dat de ander zich schuldig en verantwoordelijk voelt.

Het zijn doekjes voor het bloeden die zorgen dat het bloeden stopt, maar de oorzaak blijft. Het maakt dat je afhankelijk blijft van een ander of dat je steeds over je eigen grenzen gaat waardoor het je niet lukt om echt gelukkig te zijn. Je leeft beperkt en wanneer je angst naar boven komt zoek je afleiding in sporten, gezelschap, beeldscherm of eten.

π™ƒπ™€π™š π™™π™€π™€π™§π™—π™§π™šπ™šπ™  π™Ÿπ™š π™™π™šπ™―π™š π™«π™žπ™˜π™žπ™šπ™ͺπ™―π™š π™˜π™žπ™§π™ π™šπ™‘?

Begin bij het begin en voel wat je voelt. Stop je patroon van er van weg gaan door afleiding, maar ga er juist mee zitten. Gewoon op een stoel en neem waar wat er door je heen gaat. Dat is de kracht van “alleen maar waarnemen” en als het lukt is het fijn om alles wat er door je heen gaat op te schrijven. Dan ontlaad je de energie en krijg je inzicht.

Je volgende stap is om contact te maken met je hart door je hand erop te leggen. Zeg eens β€œhallo” en vraag hoe het gaat. Ook hier is het fijn om alles wat er door je heen gaat op te schrijven.

Je legt zo verbinding met jouw eigen ‘kachel’ die jouw systeem warm en draaiende houdt. Zie jezelf als een ‘fabriekje’ dat volledig zelfstandig kan functioneren.

Zo is ieder zijn eigen fabriekje met eigen kachel en het is fijn om dat te beseffen.

Daarmee zeg ik niet dat we als losse fabrieken naast elkaar moeten leven, juist niet. We zijn allemaal verbonden en hebben elkaar nodig om te leren, maar weet dat het niet de bedoeling is dat het ten koste gaat van jezelf of van de ander.

Vanuit contact met je eigen hart wordt je leven alleen maar beter en mooier. Je wordt je bewust van al zijn/haar kracht en liefde waardoor je nooit meer angst hoeft te hebben om alleen te zijn.

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: