Categories:

Hoe ga jij om met emoties waar je onrustig en naar van wordt?

Ken je dat gevoel van eenzaamheid, boosheid, leegte, teleurstelling, afwijzing dat soms in een keer de kop op steekt? Het zijn stuk voor stuk emoties die je uit balans brengen. Zo voelt dat in ieder geval. Zodra je er een gewaar wordt heb je de behoefte om jezelf af te leiden met sport, werk of vertier. Of je stopt het ver weg achter een muur of een andere sterke emotie, bijvoorbeeld boosheid of irritatie.

Het is een automatische beweging omdat we die emoties makkelijker vinden om mee te dealen dan het verdriet en de pijn dat eronder zit.

Het is ook een manier van overleven. Bewust of onbewust ben je altijd op zoek naar een gevoel van veiligheid. Dat kan door controle, maar de krachtige energie van boosheid is ook een manier. Die zorgt dat je je groot en sterk voelt en daardoor minder kwetsbaar.

Het ‘grote’ verdriet of pijn kan ook heel beangstigend zijn. Je bent bang dat het je overweldigd en verslindt.

Dat is niet zo. Andersom wel.

Als je altijd je boze woorden inslikt, niet leeft vanuit je verlangen, je leegte vult met afleiding, dan krijg je stress en dat vreet je op. Je krijgt lichamelijke en andere emotionele klachten.

Wat dan te doen in plaats van weg stoppen?
• Visualisatie:
Ga rustig zitten en haal een paar keer diep adem. Stel je zelf voor zittend aan een tafel en geef je gevoel of emotie ook een stoel. Kijk naar de vorm, kleur. Welk gedachten komen bij je op? Je geeft je gevoel zo letterlijk een plek en ruimte en dat brengt meer rust.

• Ga er ‘gewoon’ mee zitten:
Best moeilijk, maar echt de moeite waard. Laat je gevoel gewoon door je heen gaan. Zie het als een storm in een glas water. Ook hier geldt dat je het zo de ruimte geeft en dat geeft je rust. Je zal ervaren dat het minder eng is en dat jij dit kan handelen. Dat alleen al geeft je kracht.

Deze oefeningen zijn niet perse makkelijk, maar doordat je bewust kiest om een gevoel niet weg te stoppen zal je ze al een stuk herstellen. 

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: